Priprema: 3h 30 min; srednje težine
Uveliko
je već zazimilo, a tu su nam na vratima božićna i novogodišnja slavlja. Idealno
vrijeme da na trpezu iznesemo delikates istočno-jadranske obale. Uz to što
predstavlja gastronomski dragulj, veoma je zahvalno i zasitno jelo koje može
trajati. Heh, zvuči sjajno, zar ne? Ma sigurno postoji neka caka..ooo da, kao i
za sve dobre i kvalitetne stvari, za pripremu ovog jela potrebno je izdvojiti preko
3 sata. Ali, prije svega dvije tri riječi o porijeklu.
Pašticada
nas vodi u Italiju, tačnije u Presvijetlu Mletačku republiku koja je na ovim
prostorima ostavila neizbrisiv trag. Nastanak pašticade se ne može sa sigurnošću
utvrditi, ali za pretpostaviti je da nastala u vrijeme procvata Mletačke
republike. Njenim krahom pred kraj XVIII. vijeka i jačanjem pokrajina, gradova
pa i sela, plemići su svoje su kuhinje "zaposlili" obnavljanjem
starih i otmjenih jela vlastelinske mletačke Dalmacije. Nastala je iz
zajedničkoga romanskoga gastronomskog korijenja kao i venecijanska pastissada,
a u Dalmaciji ona predstavlja „sveti gral“ kulinarstva. Danas, kao i posljednja
3 vijeka, za stolom, na pjaci, u gostionicama ili kuhinji, neiscrpan je izvor
polemika gurmana koja ili čija pašticada je prava. Svak' tvrdi da je ona
njegova najbolja. Pa ću i ja, da ne budem mimo svijeta što se kaže, reć': moja
je naj! ;)
A
sad da se bacimo na posao. Prvo pitanje koje se nameće je izbor mesa. Stari
kažu kako se prava pašticada pravi od goveđe ruže (unutrašnji duguljasti mišić
buta, cca. težine 2-3 kg). Međutim danas je govedinu baš teško naći, zato se
poteže za zamjenama među kojima prednjači naravno junetina (isti dio buta, po
mogućnosti). Mada..ima onih koji je prave od peradi ili divljači, u Italiji se
može naći i od konjskog mesa, a domišljati kulinari ne bježe ni od ribe (u tom
slučaju se koristi tuna kao prva opcija). Najpraktičnije i najbolje rješenje za
naše prilike je svakako junetina, po mogućnosti očišćena od žila i masnog
tkiva. Dan prije pripreme meso špikujemo bijelim lukom i komadićima slanine, te
ga ostavimo 24 sata potopljenog u kvasinu (domaći vinski ocat, ako nemate bit
će dobar i kupovni). U tu marinadu po ukusu možete dodati nekoliko zrna bibera,
crni luk, lovor, ruzmarin..ja iskreno volim staviti samo biber i ruzmarin.
U
dublji sud zagrijemo 1 dl maslinovog ulja te pažljivo ubacimo čitav komad mesa
i pržimo ga sa svih strana dok ne porumeni (cca. 30 min). Ne bojte se malo
žustrije reakcije ulja i mesa, bit će to ok, samo ne udišite baš ta isparenja
kako bi trijezni nastavili dalje. Dok se meso prži, na kockice nasjeckajte 1kg
crnog luka, dvije mrkve, manji korijen celera, 3 čena bijelog luka. Poprženo meso
izvaditi na tanjir i u sud dodajemo nasjeckane sastojke, posolimo te pržimo dok
luk ne požuti. Vratimo meso i još nekoliko minuta pržimo sve skupa. Dodati
nekoliko klinčića (6-7 komada, prethodno ih izgnječite u avanu ili na dasci) i
malo muškatnog oraščića. Sve je potrebno preliti s 3 dl prošeka (ili crnog vina
u koje smo razmutili supenu kašiku šećera), dodamo dvije supene kašike konzerve,
malo mljevenog bibera i 5-6 suvih šljiva, bez koštica naravno. Kad alkohol
ispari dodajemo goveđi bujon (cca. 4 dl, ne mora sve od jednom) i kuvamo na
laganoj vatri narednih sat i po-dva, dok meso ne omekša. Meso potom izvadimo na
dasku i pustimo da se malo ohladi dok umak ispasiramo blenderom. Meso isiječemo
na komade debljine prsta i s umakom vratimo još pola sata na laganu vatru.
Naravno, usput provjerimo da li je još nešto od začina potrebno. Ovdje je u
pitanju delikatno balansiranje između tri okusa: kiselo, gorko i slatko. Ako je
previše kiselo treba dodati malo karmelizovanog šećera, ako je gorko treba malo
prošeka, a ako je preslatko treba sipati malo vina. Potrebno je paziti i na
gustinu, i tu tražimo zlatnu sredinu.

Što
se njoka tiče, probao sam skoro sve moguće vrste koje se kod nas mogu naći u
prodavnicama, po mom skromnom sudu najbolji su Ledovi valjušci (domaće njoke su
ovdje van kategorije, da ne bude zabune). Ne samo da su dobri kao njoke, već
ispadnu veoma dobri i kao kroketi. A o siru opet ne treba trošiti riječi..viva
l'Italia.

Doista je istina da su čarolije na lutriji stvarne već više od 4 godine. Aktivno igram državnu lutriju, između ostalog, i osvojio sam samo jednom, a to je bio mali dobitak. Naišao sam na objave o tome kako čarobnjaci pomažu s dobicima na lutriji i odlučio sam pokušati, ali i dalje nisam imao sreće dok mi prijatelj nije dao e-mail adresu dr. Agbazare i kontaktirao sam ga. Dobio sam neke upute i pridržavao sam ih se. U posljednjih mjesec dana osvojio sam preko $1,171,000. dolara u nekoliko navrata. To je bilo previše divno čudo da bih o tome pričao, pa sam odlučio svijetu reći ovog velikog ambasadora. Kontaktirajte ga s detaljima u nastavku za trenutne i aktivne čarolije na lutriji i imajte vlastito svjedočanstvo.
ReplyDeleteE-pošta: ( peacefulhome1960@zohomail.com )