Saturday, December 13, 2014

Peršun (lat. Petroselinum crispum)



     Navjerovatnije najraširenija aromatična biljka na svijetu. Iza svoga mirisa i ukusa skriva svojstva iznimne važnosti za ravnotežu vitamina i minerala u ljudskom tijelu pa se peršun zasigurno smatra biljkom koju je priroda velikodušno stavila na raspolaganje ljudima. Porijeklom s Bliskog Istoka, vrlo brzo se raširio po cijeloj Evropi, a njegova upotreba seže daleko u prošlost, tako je poznato da se koristio u staroj Grčkoj i u doba Rimskoga carstva (stari Rimljani su vjerovali da ako grickaju peršun mogu popiti mnogo vina a da se ne napiju).

     U suštini, izuzetno je bogat mineralima, posebno kalijumom, te vitaminima A, B i C, služi kao diuretik i olakšava želučane probleme poput nadimanja i gorušice, pomaže pri iskašljavanju, kao i protiv groznice. Preparati na bazi peršuna nisu preporučeni u trudnoći zbog kontraindikacija.

Kašalj, astma, katara
Čašicu svježeg soka u šolju vrućeg mlijeka: post tri puta dnevno.

Gorušica
Nakon svakog obroka pojesti prstohvat sjemenki peršuna.

Jak zadah
Žvakati sirovi peršun. Njegova sposobnost da eliminiše i klijanje luka česna je značilo da su u kuhinji i jednan i drugi začini često zajedno, ne samo zbog određenih okusa.

Poremećaji jetre i cirkulacije
Kuvajte petnaest minuta u litri vode šaku korijena peršina i celera: popiti šolju nakon svakog obroka zaslađenog s malo meda.

Modrice
20-30 grama sjeckanog lišća peršuna kuvati 5 minuta u 30 grama ostike i napraviti obloge.

Gasovi
U pola litre kipuće vode deset minuta kuvati kašikicu sjemena prešuna, piti jednu ili više šoljica tokom nemira.

Ubod insekata
Na ubod nanesite dobro izgnječeno lišće prešuna.

No comments:

Post a Comment