
Navjerovatnije najraširenija aromatična biljka na svijetu. Iza svoga mirisa i ukusa skriva svojstva iznimne važnosti za ravnotežu vitamina i minerala u ljudskom tijelu pa se peršun zasigurno smatra biljkom koju je priroda velikodušno stavila na raspolaganje ljudima. Porijeklom s Bliskog Istoka, vrlo brzo se raširio po cijeloj Evropi, a njegova upotreba seže daleko u prošlost, tako je poznato da se koristio u staroj Grčkoj i u doba Rimskoga carstva (stari Rimljani su vjerovali da ako grickaju peršun mogu popiti mnogo vina a da se ne napiju).
U suštini, izuzetno je bogat mineralima,
posebno kalijumom, te vitaminima A, B i C, služi kao diuretik i olakšava
želučane probleme poput nadimanja i gorušice, pomaže pri iskašljavanju, kao i
protiv groznice. Preparati na bazi peršuna nisu preporučeni u trudnoći zbog kontraindikacija.
Kašalj, astma, katara
Čašicu svježeg soka u šolju vrućeg mlijeka:
post tri puta dnevno.
Gorušica
Nakon svakog obroka pojesti prstohvat
sjemenki peršuna.
Jak zadah
Žvakati sirovi peršun. Njegova sposobnost
da eliminiše i klijanje luka česna je značilo da su u kuhinji i jednan i drugi
začini često zajedno, ne samo zbog određenih okusa.
Poremećaji jetre i cirkulacije
Kuvajte petnaest minuta u litri vode šaku
korijena peršina i celera: popiti šolju nakon svakog obroka zaslađenog s malo
meda.
Modrice
20-30 grama sjeckanog lišća peršuna kuvati
5 minuta u 30 grama ostike i napraviti obloge.
U pola litre kipuće vode deset minuta
kuvati kašikicu sjemena prešuna, piti jednu ili više šoljica tokom nemira.
Ubod insekata
Na ubod nanesite dobro izgnječeno lišće
prešuna.
No comments:
Post a Comment