Priprema: 30 min; jednostavno
Zima jeste stigla, ali to
ne znači da su naša nepca uskraćena za proljetne ili ljetne arome, ukuse i mirise..pa
zahvaljujući plastenicima, ponekom tehnikom modificiranja uzgoja u sred zime
imamo priliku kupiti „svježe“ voće i povrće svake vele i vrste. I dok duge zimske noći kratimo
kuvanim crnim vinom s klinčićima i narandžinom korom, predlažem da dan obojimo
pravim proljetnim užitkom.
Učinimo sada jedan
fakultativni skok u prošlost. Kada je Benito Mussolini došao na vlast dekretom
je zabranio upotrebu variva a naredio upotrebu tjestenine. Radnici su tako bili
u stanju raditi više i duže što je za cilj imalo povećanje privredne aktivnosti
kako bi Italija izašla iz ekonomske krize..a to je naravno uticalo i na
prehrambene navike Talijana (sad vam je možda jasno zašto su pizze i paste
toliko zastupljene u talijanskoj kužini). Tako je talijanski kopač uglja ili carbonai - po kojima je ovo jelo i dobilo ime, umoran od rada u kopu, bio
prinuđen biti dovoljno kreativan u kombinovanju jednostavnih, dugotrajnih
namjernica koje je imao, a koje su se mogle mu mogle dati dovoljno kalorija da
izdrži naporan posao: pašta, malo slanine, poneko jaje, luk, sir, bosiljak.
Sasvim dovoljno da Pasta alla Carbonare, porijeklom iz regije Lacio, postane
nezaobilazna ponuda u većini restorana.
Sad, kad smo se vratili u
sadašnjost, mi ćemo za razliku od talijanskog carbonaia, spremati balancane
filovane sastojcima za carbonare. Balancane ili patlidžane možemo naći u tri
varijante, a najčešće ovakve:
Ako se jedu termički
neobrađene imaju gorak okus ali termičkom obradom mekšaju i razvijaju bogatu
aromu. Nezaobilazan je u kuhinjama od Indije i Pakistana, preko Mediteranskih
zemalja, do Francuske. Jedina „mana“ je to što se ubraja među alergene.
Dakle, balancanu dobro
operite, odstranite peteljku te je prerežite po dužini. Sredinu izdubimo uz
pomoć kašike i noža. Izdubljene balancane posolimo i u nauljenom
plehu stavimo u zagrijanu rernu na 10-15 min, temperaturu podesiti na 180 stepeni. U tavi
na malo maslinovog ulja popržimo sitno sjeckanu suvu pancetu (200 g), kad
porumeni dodajte isjeckani „višak“ izdubljene balancane..pržimo dok ne omekša.
U zdjeli umutiti 2 jaja. Kad balancana omekša tavu skinuti s vatre dodati
isjeckana dva čena bijelog luka, dodati jaja i 100 g naribanog sira peccorino
(može poslužiti i parmezan, gorgonzola, kačkavalj). Posoliti, popapriti (ko
voli, carbonare je izvorno veoma papreno jelo), dodati rukom natrgane listove
bosiljka, te sve dobro pomiješati. Smjesom punimo izdubljene balancane i vratimo
ih još 10-15 minuta u rernu.
Serviramo toplo uz crème fraîche ili kiselu pavlaku.
U zavisnosti od broja
gladnih usta zavisit će i količina sastojaka. Ovdje je dat primjer za dvije
osobe. A ukoliko ste voljni istraživati sastojke možete kombinovati po svojoj
želji, jer je balancana veoma zahvalna za takvo nešto.
No comments:
Post a Comment