Monday, December 15, 2014

Balancana alla nonna

Priprema: 30 min; jednostavno

Zima jeste stigla, ali to ne znači da su naša nepca uskraćena za proljetne ili ljetne arome, ukuse i mirise..pa zahvaljujući plastenicima, ponekom tehnikom modificiranja uzgoja u sred zime imamo priliku kupiti „svježe“ voće i povrće svake vele i vrste. I dok duge zimske noći kratimo kuvanim crnim vinom s klinčićima i narandžinom korom, predlažem da dan obojimo pravim proljetnim užitkom.
Učinimo sada jedan fakultativni skok u prošlost. Kada je Benito Mussolini došao na vlast dekretom je zabranio upotrebu variva a naredio upotrebu tjestenine. Radnici su tako bili u stanju raditi više i duže što je za cilj imalo povećanje privredne aktivnosti kako bi Italija izašla iz ekonomske krize..a to je naravno uticalo i na prehrambene navike Talijana (sad vam je možda jasno zašto su pizze i paste toliko zastupljene u talijanskoj kužini). Tako je talijanski kopač uglja ili carbonai - po kojima je ovo jelo i dobilo ime, umoran od rada u kopu, bio prinuđen biti dovoljno kreativan u kombinovanju jednostavnih, dugotrajnih namjernica koje je imao, a koje su se mogle mu mogle dati dovoljno kalorija da izdrži naporan posao: pašta, malo slanine, poneko jaje, luk, sir, bosiljak. Sasvim dovoljno da Pasta alla Carbonare, porijeklom iz regije Lacio, postane nezaobilazna ponuda u većini restorana.
Sad, kad smo se vratili u sadašnjost, mi ćemo za razliku od talijanskog carbonaia, spremati balancane filovane sastojcima za carbonare. Balancane ili patlidžane možemo naći u tri varijante, a najčešće ovakve: 

Ako se jedu termički neobrađene imaju gorak okus ali termičkom obradom mekšaju i razvijaju bogatu aromu. Nezaobilazan je u kuhinjama od Indije i Pakistana, preko Mediteranskih zemalja, do Francuske. Jedina „mana“ je to što se ubraja među alergene.
Dakle, balancanu dobro operite, odstranite peteljku te je prerežite po dužini. Sredinu izdubimo uz pomoć kašike i noža. Izdubljene balancane posolimo i u nauljenom plehu stavimo u zagrijanu rernu  na 10-15 min, temperaturu podesiti na 180 stepeni. U tavi na malo maslinovog ulja popržimo sitno sjeckanu suvu pancetu (200 g), kad porumeni dodajte isjeckani „višak“ izdubljene balancane..pržimo dok ne omekša. U zdjeli umutiti 2 jaja. Kad balancana omekša tavu skinuti s vatre dodati isjeckana dva čena bijelog luka, dodati jaja i 100 g naribanog sira peccorino (može poslužiti i parmezan, gorgonzola, kačkavalj). Posoliti, popapriti (ko voli, carbonare je izvorno veoma papreno jelo), dodati rukom natrgane listove bosiljka, te sve dobro pomiješati. Smjesom punimo izdubljene balancane i vratimo ih još 10-15 minuta u rernu.
Serviramo toplo uz crème fraîche ili kiselu pavlaku.


U zavisnosti od broja gladnih usta zavisit će i količina sastojaka. Ovdje je dat primjer za dvije osobe. A ukoliko ste voljni istraživati sastojke možete kombinovati po svojoj želji, jer je balancana veoma zahvalna za takvo nešto.

No comments:

Post a Comment