Kao
mali neke vrste mesa (rjeđe) i povrća (češće) nikako nisam volio jesti (kao i
većina klinaca u tom uzrastu). Nekad sam morao..vis major..majka je znala kako
me privoljeti ili natjerati da pojedem sve što je bilo na tanjiru. U toj
šarolikoj paleti boja i ukusa posebno mjesto zauzimao je karfiol. Ne mogu
objasniti ni sebi ni vama kako i zbog čega nisam volio jesti karfiol. Uvijek je
imao taj specifičan miris i okus koji nisam podnosio. Ni danas nisam nešto
pretjerano lud za njim, ali vrlo često ga koristim za prilog a postao je
nezaobilazan je u mojim čorbama.
Karfiol
(Brassica oleracea var. botrytis) potječe sa istočnog Sredozemlja i iz Male
Azije. Pruža mnogo mogućnosti za improvizaciju u kulinarstvu, možete ga
pripremiti na mnogo načina. Karfiol se ne smije dugo kuvati, u suprotnom gubi
na nutritivnim vrijednostima, okusu, a i kuhinjom će se proširiti neugodan
sumporasti miris. Cvjetiće treba kratko kuvati u slanoj vodi 3-5 minuta, a
cijelu glavicu između 10 i 15 minuta.

Ovako
pripremljen pire može poslužiti kao prilog mnogim jelima, posebno onima s
mesom..kao zamjena za pire od krompira, za koji smo ustanovili da i nije bas najsjajnija
kombinacija za naš organizam.
No comments:
Post a Comment