Thursday, March 5, 2015

Pire od karfiola s kimom

     Kao mali neke vrste mesa (rjeđe) i povrća (češće) nikako nisam volio jesti (kao i većina klinaca u tom uzrastu). Nekad sam morao..vis major..majka je znala kako me privoljeti ili natjerati da pojedem sve što je bilo na tanjiru. U toj šarolikoj paleti boja i ukusa posebno mjesto zauzimao je karfiol. Ne mogu objasniti ni sebi ni vama kako i zbog čega nisam volio jesti karfiol. Uvijek je imao taj specifičan miris i okus koji nisam podnosio. Ni danas nisam nešto pretjerano lud za njim, ali vrlo često ga koristim za prilog a postao je nezaobilazan je u mojim čorbama.

     Karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) potječe sa istočnog Sredozemlja i iz Male Azije. Pruža mnogo mogućnosti za improvizaciju u kulinarstvu, možete ga pripremiti na mnogo načina. Karfiol se ne smije dugo kuvati, u suprotnom gubi na nutritivnim vrijednostima, okusu, a i kuhinjom će se proširiti neugodan sumporasti miris. Cvjetiće treba kratko kuvati u slanoj vodi 3-5 minuta, a cijelu glavicu između 10 i 15 minuta.

     Manju glavicu karfiola isjeći na manje dijelove, pa kao i sve svježe povrće prije konzumacije, dobro oprati ili ostaviti da odstoji 15 minuta u vodi u koju smo dodali kašikicu sode bikarbone. Za to vrijeme stavimo posudu s vodom da provri. Predlažem da karfiol obarite na pari 10 do 15 minuta, tako će bolje sačuvati hranjive i zdrave tvari a uz to neće biti vodenast kao nakon kuvanja u vodi. Dok se karfiol bari, u zagrijanu suvu tavu popržite dvije kašikice sjemenki kima i izgnječite ih u avanu..kuhinjom će zavladati predivna aroma kima..prava aromaterapija. U blender stavite karfiol, zgnječene sjemenke kima, malu šolju sojinog mlijeka, malo maslinovoga ulja, posolite i popaprite po ukusu i sve sjedinite u glatku smjesu. Oduševit ćete se!

     Ovako pripremljen pire može poslužiti kao prilog mnogim jelima, posebno onima s mesom..kao zamjena za pire od krompira, za koji smo ustanovili da i nije bas najsjajnija kombinacija za naš organizam.




No comments:

Post a Comment