Saturday, March 21, 2015

Tart od cvekle

Priprema: 55 minuta, srednje težine

     Kada je ideja o pisanju ovoga bloga prerasla u stvarnost i nakon što sam se upustio u ovu kulinarsku avanturu, kako to već biva pojavile su se neke objektivne ali i subjektivne poteškoće. Nisam bio svjestan koliko je ovo, u stvari, s jedne strane tako lijepo, a s druge obavezujuće iskustvo. Mislio sam da mogu svakih 7 dana pripremiti neko zanimljivo i ukusno jelo, pa to fotkati, napisati prigodan tekst i sve objaviti. Sada uviđam da je to ipak zahtjevan posao. Ne bih želio da me krivo shvatite, nije problem u kuvanju. Problem je čini mi se vremenski rok, koji sam sebi postavio. Razmišljam da ga ipak moram povećati ili u krajnjem slučaju učinit ga fleksibilnijim. Sva sreća da sam sam sebi “šef”, pa ne moram brinuti zbog telefonskog poziva u sred noći zbog neredovitog objavljivanja i pitanja “Kad će tekst?”

     Danas se na meniju našla još jedna, slatka i zdrava biljka, nepravedno zapostavljena - cvekla (lat. Beta vulgaris). Osim klasične cvekle bordo boje, koja je najzastupljenija na našem tržištu, postoje i bijela i žuta cvekla. Konzumira se svježa (zdravija varijanta) u sokovima i salatama kao i termički obrađena. Ukoliko je kuvate, činite to tako da je ogulite nakon kuvanja. U svakom slučaju da li je kuvate ili pečete nemojte previse kako visoka temperatura ne bi uništila baš sve zdravo i hranjivo. Kod kupovine obratite pažnju da uzimate manje plodove, jer su ukusniji. Asirski tekst, koji datira iz 800. godine pr. Kr., opisuje i cveklu kao sastavni dio visećih vrtova Babilona, a u antici je smatrana afrodizijakom. Cvekla je bogata mineralima, vitaminom B12, a slatka je jednako kao i ananas. Zbog svoje intenzivne boje koristila se i za farbanje tkanina u srednjem vijeku.

     Za ovaj slatko kiselkasti tart potrebno je 6-7 manjih korijena cvekle, koje ćemo prethodno prokuvati neoguljene u hladnoj i posoljenoj vodi. Dovoljno je 10 minuta od kada voda provri. Nakon toga cveklu oprati u hladnoj vodi i oguliti.

     Dok se cvekla kuva možete pripremiti prhko tijesto za tart, poput onoga za američku pitu. U sud sipajte 200 grama brašna i pola kašičice soli, kratko pomiješati pa dodati 125 grama maslaca. Smjesu izmiješati rukama pa dodati jedno jaje i tri supine kašike vode. Ukoliko je tijesto ljepljivo dodajte još brašna. Mijesite tijesto dok ne dobijemo glatku i prožetu smjesu. Napravite loptast oblik i ostavite sa strane da malo odstoji.

     U vok ili dublju tavu stavite 2 supene kašike smeđeg šećera i pustite da se rastopi. Dodajte 50 grama maslaca i povežite ga rastopljenim šećerom. U tavu zatim dodajte 2 velike glavice crvenog luka sječenog na režnjeve i cveklu sječenu na srednje komade. Dinstajte luk i cveklu na srednje jakoj vatri desetak minuta dok se ne počnu karamelizirati. Dodajte 4 supene kašike balsamica, smanjite vatru i pustite da se umak zgusne. Sklonite sa strane.

      Okrugli kalup namažite s malo maslaca. Po dnu poredajte komade cvekle, pa prelijte s ostatkom iz tave. Tijesto koje je malo odstojalo, oklagijom razvucite na veličinu kalupa te odozgor prekrijte cveklu. Pažljivo podvucite rubove. Pecite u zagrijanoj rerni 25 minuta na 190 stepeni, dok kora ne dobije zlatno žutu boju.

     Kada izvadite kalup iz rerne ostavite 10 minuta da se ohladi pa pažljivo prevrnite tart na tanjir za serviranje.


     Poslužite toplo uz Crème fraiche ili kiselu pavlaku s estragonom.




No comments:

Post a Comment