Thursday, February 12, 2015

Riblja pašteta s kaparom

Priprema: 15 minuta, jednostavnije ne može


     Čak iako niste od onih vičnih u kuhinji i oko nje, priprema riblje paštete je toliko jednostavna i brza da nijedan izgovor za izbjegavanje pripreme ove paštete ne može biti dovoljno dobar. Priča prosto ne pije vodu, osim ako baš nećete/ne želite da se upuštate u bilo kakvo spremanje hrane. Ovom brzom pripremom riješit ćete pitanje kvalitetnog doručka ili lagane večere bar nekoliko dana, a s druge strane veoma je zahvalna ako očekujete drage prijatelje i goste jer kanapei s ovom paštetom će nestati brže nego se okrene treća tura pića.

     Za pripremu riblje paštete potrebno je: dvije konzerve tune u biljnom ulju, jedna konzerva sardine i jedna konzerva skuše, također u biljnom ulju, tri usoljene sardele (ili mala teglica inćuna). Sve je potrebno ocijediti ulja u kojem su ribe stajale. Sitno isjeckati 5-6 čenova bijeloga luka, 50g maslaca, dvije kafene kašike senfa, dvije kafene kašike mariniranog kapara, kašika maslinovog ulja, kašika sosa od ostriga, malo svježe mljevenog šarenog bibera, malo naribanog muškatnog oraščića i sok pola limuna. Sve sipati u dublji sud i ručnim mikserom ili blenderom napraviti glatku smjesu. Presuti u staklenu ili plastičnu posudu i staviti u fižider da se smjesa malo stegne.

     Kao i u većinu pašteta i riblja ostavlja dovoljno prostora za kreativnost u pogledu slaganja okusa. Tako da možete umjesto maslaca koristiti krem sir, umjesto sosa od ostriga upotrebite Worcestershire sos, ili umjesto bijeloga luka koristite crni luk. Ja sam ovoga puta koristio kapar ali možete probati i sa svježom nanom, kaduljom ili mažuranom. A ako ste ljubitelji pikantnijeg okusa naribajte svježeg đumbira ili crveni Tobasco sos.
     
A za kraj, kao i fora iz vica, riblju paštetu možete napraviti i od prave ribe LOL. Najbolje je koristiti bijelu ribu, ali što više vrsta koristite pašteta će biti ukusnija. Ribu je potrebno skuvati a potom očistiti od većih kosti i kože. Supu od ribe zakuvati ili koristi kao temeljac za pripremu nekog drugog jela.



No comments:

Post a Comment