Priprema: 15 minuta, jednostavnije ne može
Čak iako niste od onih vičnih u kuhinji i oko nje,
priprema riblje paštete je toliko jednostavna i brza da nijedan izgovor za
izbjegavanje pripreme ove paštete ne može biti dovoljno dobar. Priča prosto ne
pije vodu, osim ako baš nećete/ne želite da se upuštate u bilo kakvo spremanje
hrane. Ovom brzom pripremom riješit ćete pitanje kvalitetnog doručka ili lagane
večere bar nekoliko dana, a s druge strane veoma je zahvalna ako očekujete
drage prijatelje i goste jer kanapei s ovom paštetom će nestati brže nego se
okrene treća tura pića.
Za pripremu riblje paštete potrebno je: dvije konzerve
tune u biljnom ulju, jedna konzerva sardine i jedna konzerva skuše, također u
biljnom ulju, tri usoljene sardele (ili mala teglica inćuna). Sve je potrebno
ocijediti ulja u kojem su ribe stajale. Sitno isjeckati 5-6 čenova bijeloga
luka, 50g maslaca, dvije kafene kašike senfa, dvije kafene kašike mariniranog
kapara, kašika maslinovog ulja, kašika sosa od ostriga, malo svježe mljevenog
šarenog bibera, malo naribanog muškatnog oraščića i sok pola limuna. Sve sipati
u dublji sud i ručnim mikserom ili blenderom napraviti glatku smjesu. Presuti u
staklenu ili plastičnu posudu i staviti u fižider da se smjesa malo stegne.
Kao i u većinu pašteta i riblja ostavlja dovoljno
prostora za kreativnost u pogledu slaganja okusa. Tako da možete umjesto
maslaca koristiti krem sir, umjesto sosa od ostriga upotrebite Worcestershire
sos, ili umjesto bijeloga luka koristite crni luk. Ja sam ovoga puta koristio
kapar ali možete probati i sa svježom nanom, kaduljom ili mažuranom. A ako ste
ljubitelji pikantnijeg okusa naribajte svježeg đumbira ili crveni Tobasco sos.
No comments:
Post a Comment