Wednesday, January 7, 2015

Pomme séduisant

Primema: 20 min, jednostavno


Kada vam stižu dragi gosti sigurno poželite da ih dočekati nekim desertom koji će razgaliti njihova nepca. Na stranu što će to pokrenuti i lavinu pohvala, pitanja o receptu i slično.  Jednostavan i brz za neplanirane čajanke, dovoljno lagan nakon obilnog obroka, nema onoga ko je odolio ovoj slastici. Prosto zavodi, podjednako onoga ko priprema kao i onoga ko će je pojesti.

      Hmm..nije čudo što jabuku zovu kraljicom voća, ali zapravo, jabuka pripada porodici ruža! Posebna je i zbog toga što je često puta, mada nepravedno jer to nije nigdje izričito navedeno u Bibliji, uzeta za “model” zabranjenog voća u Edenskom vrtu ili pak za podmetanje otrova..što u bajkama što u stvarnosti. Bilo zelene, crvene, žute, slatke, kisele, uopšte nije važno..jer kad je zagrizete njeni sokovi otvaraju vrata užitka. Arheolozi su pronašli dokaze da ljudi uživaju u okusu jabuke otprilike 8.500 godina.

         S obzirom da danas više nismo sigurni u porijeklo i tretiranje jabuka, potrebno ih je dobro oprati, prepoloviti na pola, pa uz pomoć noža i kašike izvaditi „srce“ i vrlo malo pošećeriti. Tako pripremljene jabuke pečemo u zagrijanoj rerni na 200°C. Dok se jabuke peku imamo sasvim dovoljno vremena da pripremio preliv kojim ćemo preliti jabuke.

Šaku badema (može poslužiti sjeme kajsije ili miks koštunjavih plodova) isiječemo na listiće i uz miješanje pržimo na laganoj vatri. Nakon 3-4 minuta dodamo maslac (25 g) i pustimo da se istopi. Kada se maslac istopi u tavu dodajemo jednu do dvije kašike šećera (u zavisnosti koliko slatku smjesu želimo dobiti) i pustimo da se šećer karamelizuje. Na kraju dodajemo 1 dl biljne pavlake i pustimo da se sve ukuva na laganoj vatri.

       Ono što ovaj desert čini posebnim je mogućnost kombinovanja dodatnih sastojaka koji cijeloj priči daju jedinstvenu i posebnu notu. Tako se može naribati malo vanile, nasjeckati svježe metvice ili mažurane, dodati čašicu ruma..vama na volju i raspoloženje.

     I dok smo bili zauzeti pripremom preliva naše jabuke su pečene! Baš na vrijeme!

Kašikom punimo izdubljenja jabuka i vratimo na kratko u rernu..koju smo isključili..dok pripremimo tanjire na koje ćemo servirati jabuke.

Tople i servirane jabuke možete ukrasiti s dva lista metvice, ponekim bademom, naribanom korom limuna..opet ste prepušteni vlastitoj kreativnosti.


Profitez!

No comments:

Post a Comment