Kada vam stižu
dragi gosti sigurno poželite da ih dočekati nekim desertom koji će razgaliti
njihova nepca. Na stranu što će to pokrenuti i lavinu pohvala, pitanja o receptu
i slično. Jednostavan i brz za
neplanirane čajanke, dovoljno lagan nakon obilnog obroka, nema onoga ko je
odolio ovoj slastici. Prosto zavodi, podjednako onoga ko priprema kao i onoga
ko će je pojesti.
S obzirom da danas više nismo sigurni u porijeklo i tretiranje jabuka, potrebno ih je dobro oprati, prepoloviti na pola, pa uz
pomoć noža i kašike izvaditi „srce“ i vrlo malo pošećeriti. Tako pripremljene
jabuke pečemo u zagrijanoj rerni na 200°C. Dok se jabuke peku imamo sasvim
dovoljno vremena da pripremio preliv kojim ćemo preliti jabuke.
Šaku badema
(može poslužiti sjeme kajsije ili miks koštunjavih plodova) isiječemo na
listiće i uz miješanje pržimo na laganoj vatri. Nakon 3-4 minuta dodamo maslac
(25 g) i pustimo da se istopi. Kada se maslac istopi u tavu dodajemo jednu do
dvije kašike šećera (u zavisnosti koliko slatku smjesu želimo dobiti) i pustimo
da se šećer karamelizuje. Na kraju dodajemo 1 dl biljne pavlake i pustimo da se
sve ukuva na laganoj vatri.
Ono što ovaj desert čini posebnim je mogućnost kombinovanja dodatnih sastojaka koji cijeloj priči daju jedinstvenu i posebnu notu. Tako se može naribati malo vanile, nasjeckati svježe metvice ili mažurane, dodati čašicu ruma..vama na volju i raspoloženje.
I dok smo bili
zauzeti pripremom preliva naše jabuke su pečene! Baš na vrijeme!
Kašikom punimo
izdubljenja jabuka i vratimo na kratko u rernu..koju smo isključili..dok
pripremimo tanjire na koje ćemo servirati jabuke.
Tople i
servirane jabuke možete ukrasiti s dva lista metvice, ponekim bademom,
naribanom korom limuna..opet ste prepušteni vlastitoj kreativnosti.
Profitez!
No comments:
Post a Comment