Wednesday, January 21, 2015

Pikantni potaž od bundeve

Priprema: 45 min, jednostavno

     Nakon toliko mesa i kalorijskih bombi koje smo kroz proteklo vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana u sebe „sasuli“, vrijeme je da našem tijelu priuštimo nešto lakše, ujedno i blagotvornije obroke.  Jesen je sada već prilično za nama, a isto tako i Halloween, ipak relativno je lako pronaći bundevu na pjaci ili nekom bolje snabdjevenom supermarketu..ili ste možda u svom vrtu zasadili neku jer ne iziskuje previse truda i brige.

     Bundeva (lat. Cucurbita pepo) je jednogodišnja biljka s puzavom stabljikom. Zrela jestiva bundeva, dinjastog, jabučastog ili kruškastog oblika ima sočno meso predivne narančaste boje. Okus zrele jestive bundeve je slatkast, bez neke naročite arome, osim tzv. mošusne koja ima specifičnu aromu. Prema porijeklu razlikujemo bundeve Starog i Novog svijeta. Stari Egipćani i Rimljani poznavali su i pripremali tikvice i veliku duguljastu tivku glatke kore koja je prikladna za prehranu čovjeka samo dok je mlada, nedozrela. Bundeve novijeg datuma, kakve smo inače navikli koristiti ili gledati, svoje porijeklo imaju u Srednjoj i Južnoj Americi.  

     Kod pripreme ovog jela, iako u mnogome ne mijenja stvar i neka druga vrsta, ja sam koristio izduženu kruškoliku muškatnu bundevu ButterNut. Obično naraste do 1.5-2 kg, ima tamno narandžastu mesnatu unutrašnjost slatkog i kremastog ukusa. Može se peći, grilovati, jesti živa..koristiti u kremastim supama, kolačima, slatkim pitama, mafinima, kašicama za bebe, džemovima… Ima veoma dug vijek trajanja, čak i do 2 godine, pa je pogodna za držanje i u kućnoj ostavi.

     Na malo ulja u šerpi prodinstamo jedan veći poriluk koji smo prethodno usitnili (može koristiti i crni luk). Kad omekša i malo požuti dodajemo jedan veći krompir isjeckan na kockice i mrkvu. Sve skupa malo posolimo. Može se desiti da se krompir počne lijepiti za dno šerpe ali neka vas to ne brine previse. Nakon par minuta dinstanja dodamo i bundevu..za četiri osobe cca. 500g..isječenu na kockice i nastavimo s dinstanjem. U šerpu zatim nalijemo vode ili povrtnog temeljca..ako nemate pravog onda može i falši od povrtne kockice za supu. Neko voli staviti i pavlaku za kuvanje ili brašno..što ja, u ovom slučaju, iskreno ne preporučujem. Uz povremeno miješanje pustimo da se sve skuva. Za to vrijeme na sitno isjeckamo 2-3 čena bijelog luka i naribamo 3-4 cm svježeg đumbira koji će dati pikantnu notu našoj čorbi. Ove sastojke dodajemo tek kada krompir i bundeva omekšaju, kako dužim izlaganjem visokim temperaturama ne bi umanjili aromu i uništili hranjive i zdrave sastojke. Ručnim blenderom ispasiramo sve i napravimo glatku krem čorbu. Posolimo, pobiberimo i dodatno začinimo po želji..od začinskog bilja idealno se slaže s peršunom, majčinom dušicom, žalfijom, lovorom, muškatnim oraščićem, cimetom i već spomenutim đumbirom.

     Predlažem da, dok se bundeva kuva, od starog suvog kruva napravite krutone, koji će ovom jelu dati dodatan dekorativan ali i kulinarski šmek.  

No comments:

Post a Comment