Priprema: 45 min, jednostavno
Nakon toliko mesa i kalorijskih bombi koje smo kroz proteklo vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana u sebe „sasuli“, vrijeme je da našem tijelu priuštimo nešto lakše, ujedno i blagotvornije obroke. Jesen je sada već prilično za nama, a isto tako i Halloween, ipak relativno je lako pronaći bundevu na pjaci ili nekom bolje snabdjevenom supermarketu..ili ste možda u svom vrtu zasadili neku jer ne iziskuje previse truda i brige.
Nakon toliko mesa i kalorijskih bombi koje smo kroz proteklo vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana u sebe „sasuli“, vrijeme je da našem tijelu priuštimo nešto lakše, ujedno i blagotvornije obroke. Jesen je sada već prilično za nama, a isto tako i Halloween, ipak relativno je lako pronaći bundevu na pjaci ili nekom bolje snabdjevenom supermarketu..ili ste možda u svom vrtu zasadili neku jer ne iziskuje previse truda i brige.

Kod pripreme
ovog jela, iako u mnogome ne mijenja stvar i neka druga vrsta, ja sam koristio izduženu
kruškoliku muškatnu bundevu ButterNut. Obično naraste do 1.5-2 kg, ima tamno
narandžastu mesnatu unutrašnjost slatkog i kremastog ukusa. Može se peći,
grilovati, jesti živa..koristiti u kremastim supama, kolačima, slatkim pitama,
mafinima, kašicama za bebe, džemovima… Ima veoma dug vijek trajanja, čak i do 2
godine, pa je pogodna za držanje i u kućnoj ostavi.

Na malo ulja u
šerpi prodinstamo jedan veći poriluk koji smo prethodno usitnili (može
koristiti i crni luk). Kad omekša i malo požuti dodajemo jedan veći krompir
isjeckan na kockice i mrkvu. Sve skupa malo posolimo. Može se desiti da se
krompir počne lijepiti za dno šerpe ali neka vas to ne brine previse. Nakon par
minuta dinstanja dodamo i bundevu..za četiri osobe cca. 500g..isječenu na kockice i nastavimo s
dinstanjem. U šerpu zatim nalijemo vode ili povrtnog temeljca..ako nemate
pravog onda može i falši od povrtne kockice za supu. Neko voli staviti i
pavlaku za kuvanje ili brašno..što ja, u ovom slučaju, iskreno ne preporučujem.
Uz povremeno miješanje pustimo da se sve skuva. Za to vrijeme na sitno
isjeckamo 2-3 čena bijelog luka i naribamo 3-4 cm svježeg đumbira koji će dati
pikantnu notu našoj čorbi. Ove sastojke dodajemo tek kada krompir i bundeva
omekšaju, kako dužim izlaganjem visokim temperaturama ne bi umanjili aromu i
uništili hranjive i zdrave sastojke. Ručnim blenderom ispasiramo sve i
napravimo glatku krem čorbu. Posolimo, pobiberimo i dodatno začinimo po želji..od
začinskog bilja idealno se slaže s peršunom, majčinom dušicom, žalfijom,
lovorom, muškatnim oraščićem, cimetom i već spomenutim đumbirom.
Predlažem da,
dok se bundeva kuva, od starog suvog kruva napravite krutone, koji će ovom jelu
dati dodatan dekorativan ali i kulinarski šmek.
No comments:
Post a Comment